Rallia ajetaan erilaisissa sarjoissa ja erilaisilla tasoilla. Rallin ryhmäjaot saattavat tuntua monimutkaisilta, mutta muutamalla nyrkkisäännöllä pääsee perille perusteista. Perinteinen ryhmäjako ryhmittelee autoja niiden ominaisuuksien, tehojen ja sallittujen muutosten perusteella. Näillä luokitelluilla autoilla voi sitten kilpailla SM-tasolla Suomessa, EM-tasolla Euroopassa ja WRC-tasolla maailmanmestaruustaistoissa.

Lisäksi tulevat tietenkin juniori-ikäisten kilpailut edellä mainituilla tasoilla sekä iso luokka harrasteautoilijoita esim. Rallisprintin tai Jokamiesluokan ajoissa. Rallin ryhmät ovat A-sarja (WRC), N-sarja, B-sarja, F-sarja ja Super 2000.

Viisi pääryhmää

  1. WRC/A-sarja

    Rallin pääsarja on FIA:n organisoima WRC eli World Rally Championship. Tässä sarjassa noudatetaan A-sarjan sääntöjä ja sitä kutsutaankin toisinaan A-sarjaksi. Kiistatta kuuluisin, seuratuin ja kovatasoisin rallisarja. WRC-kilpailut ajetaan etappikilpailuina eli kisa koostuu siirtymätaipaleista ja varsinaisista kisaosuuksista eli pikataipaleista/erikoiskokeista. Tässä sarjassa valitaan kauden lopussa pisteiden perusteella voittajat niin kuljettajista kuin talleistakin.WRC-auton lähtökohta on aina sellainen sarjatuotantoauto, jota tehdas on valmistanut vuoden aikana laajassa mittakaavassa eli käytännössä vähintään 25 000 kappaletta. Auton ulkoasun täytyy säilyä samankaltaisena, mutta muutokset ulkonäköönkin ovat sallittuja tiettyjen rajojen sisällä. Esimerkiksi lähes poikkeuksetta puskurit ja siivet vaihdetaan vastaamaan paremmin rallin ajotavan tarpeita.

    A-sarjan autoja on rajoitettu myös tehojen ja painon suhteen. Auton on painettava vähintään 1230kg ja sen on oltava vähintään neljä metriä pitkä. Moottorina WRC-autoissa toimii vuoden 2017 sääntöjen mukaan 1600-kuutioinen turboahdettu sarjatuotantomalli. Tehoa nykyisissä kisa-autoissa on 380 hevosvoimaa. Moottoreista on karsittu kaikki muu sähköinen ohjaustekniikka ja tietokoneohjaus, lukuun ottamatta moottoria ohjaavaa ECU-järjestelmää.

  2. N-ryhmä (ent. ryhmä 1:n)

    Myös N-ryhmässä ajettavat kansainväliset rallit ovat FIA:n organisoimia/hallinnoimia. N-ryhmä eroaa A-sarjasta muutamalla seikalla. N-ryhmän auton lähtökohta on niin ikään sarjatuotantoauto, kuten äsken kerrottiin A-ryhmänkin kohdalla. Ero on siinä, että N-ryhmän ralliautoja on tarvinnut valmistaa vuodessa vain 2500 kappaletta. Täten tähän rallisarjaan pääsevät mukaan jo tehdasvalmiina tehokkaammat ja erikoisemmat autot. Kuitenkin muutoksia autoihin sallitaan N-ryhmässä vähemmän kuin A-ryhmässä.Suomessa N-ryhmässä kilpaillaan kahdella tasolla. Isossa N-ryhmässä autot ovat nelivetoisia ja turboahdettuja. Pienessä N-ryhmässä taas ajavat kaksivetoiset vapaasti hengittävät autot.

  3. F-ryhmä

    A-sarja ja N-sarja toimivat Suomessa, mutta sarjat ovat yhteisiä myös kansainvälisellä tasolla kilpailtaessa. F-sarjassa taas ajetaan vain Suomessa ja se onkin täällä varsin suosittu sarja. FIA luokittelee ne autot, jotka kelpuutetaan A- ja N-sarjoihin. Tietyn automallin soveltuvuus pääsarjoihin päättyy väistämättä jossain vaiheessa, kun tilalle on tullut jälleen uutta, tehokkaampaa kalustoa. Joten jossain vaiheessa FIA:n myöntämä luokitus umpeutuu ja silloin nämä autot kisaavat F-sarjassa.F-ryhmän autot ovat kaksivetoisia ja vapaasti hengittäviä. Tällaisia FIA:n luokitusten ulkopuolelle jääviä autoja on Suomessa ollut kautta aikojen paljon. Niinpä niillä lähdettiin ajamaan omaa F-cup -rallia jo vuonna 1990.

    F-sarja jakautuu yleiseen sarjaan ja juniorisarjaan. Lisäksi kisataan yli ja alle 1600-kuutioisilla autoilla eri lähdöissä. Suomessa järjestetään vuosittain kuusi kilpailua F-sarjan autoille. Nämä kilpailut ovat aina ”pimeitä” eli reitit paljastetaan vasta kisan alkaessa. Tällöin kuljettaja ei ole voinut etukäteen harjoitella tai nuotittaa reittejään. Tämä tuo jännitystä myös katsojille. Lisäksi kuljettajien ajotyyli on usein näyttävä ja se lisää entisestään katsojien mielenkiintoa.

  4. B-ryhmä (kielletty 1986)

    B-ryhmä tunnettiin ”superauto”-sarjana. Sarja kiellettiin jo 1980-luvulla lukuisten onnettomuuksien johdosta. B-ryhmän autoja rajoitettiin hyvin vähän niin rakentelun kuin lähtökohdankin osalta, jolloin autoista kehittyi liian nopeita. Esimerkiksi kuuluisa suomalainen ralliautoilija Henri Toivonen kuoli juuri B-ryhmän rallissa vuonna 1986.Nykyiset ralliautot A-ryhmästä saavuttavat joillakin erikoiskokeilla jopa suuremmat nopeudet, kuin nämä kevyt B-ryhmän ”superautot” 1980-luvulla. Silti erona on kehitys rengas- ja alustatekniikassa. Nykyiset autot ovat siis parempia ohjata myös suurissa nopeuksissa ja lisäksi painon minimivaatimus takaa sen, ettei samanlaisia keveitä huippuautoja enää pääse kisoihin mukaan.

  5. Super 2000 -ryhmä
    A-ryhmän ja N-ryhmän välimaastoon sijoittuu Super 2000 -ryhmä. Tässä ryhmässä siis sallitaan enemmän viritystä kisa-autoihin kuin N-ryhmässä, jonka autot vastaavat siis eniten sarjatuotantomalleja, mutta kuitenkin rajoituksia on enemmän, kuin A-ryhmän autoissa. Sarja suunniteltiin alun perin sellaiseksi, että S2000 autot olisivat huomattavasti WRC-autoja edullisempia. Vapaa virittelytaso sai kuitenkin autojen hinnat karkaamaan tavoiteltua tasoa korkeammiksi. Tästä huolimatta S2000-sarjassa on niin ikään ajettu kilpaa jo kymmenen vuotta eli vuodesta 2007 asti.Super 2000-sarjassa kilpailevat autot ovat nelivetoisia ja moottorin tilavuus on 2000 kuutiota. Vapaasti hengittävä moottori tarjoaa tehoja yleensä noin 280 hevosvoiman verran. Minimipaino S2000-sarjan autoille on 1200 kg, kun vastaava painorajoitus on A-sarjassa hieman korkeampi.

Tarkkoja ja muuttuvia sääntöjä

Olipa sarjana sitten A-, N-, F- tai S2000-sarja, varmaa on se, että sääntöjä on paljon. Kilpailuissa autoja myös tutkitaan ja testataan kisajärjestäjien toimesta, jotta säännöt täyttyvät. Tyypillistä lajille ovat myös muuttuvat säännöt. Lähes joka vuosi viilataan jotakin kohtaa säännöissä eli käytännössä aina uuden kauden alkaessa täytyy kuljettajien ja tallien opiskella uudelleen kilpailusäännöt.